Obsah:


Příspěvek Marka Moora a Marka Lungariello North Korean defector slams ‘woke’ US schools vyšel na serveru New York Post 6. června 2021

Severokorejská uprchlice setřela „probuzenecké“ americké školství

Severokorejská uprchlice řekla, že považovala USA za zemi svobodného myšlení a projevu – dokud zde nenastoupila na vysokou školu.

Yeonmi Park navštěvovala Kolumbijskou univerzitu a okamžitě ji zasáhlo to, co vnímala jako protizápadní nálady a důraz na politickou korektnost a o čem si myslí, že „ani Severní Korea není takový cvok“.

Očekával jsem, že vydám tolik peněz, všechen ten čas a energii, abych se naučila myslet. Ale oni vás nutí přemýšlet tak, jak chtějí, abyste mysleli“, řekla Park Fox News . „Uvědomila jsem si, hu, to je šílenství. Myslel jsem, že Amerika je jiná, ale viděl jsem tolik podobností s tím, co jsem viděl v Severní Koreji, že jsem si začala dělat starosti.

Sedmadvacetiletá dívka The Post řekla, že nemohla uvěřit, že by po ní na univerzitě ve Spojených státech požadovali „tolik autocenzury“.

Doslova jsem překročila poušť Gobi, abych byla svobodná, a uvědomila jsem si, že svobodná nejsem, Amerika není svobodná“, řekla.

Severokorejská uprchlice Yeonmi Park po absolvování Kolumbijské univerzity řekla, že americké školy nutí studenty přemýšlet určitým způsobem a jsou horší než indoktrinace v její domovské zemi.
Fotografie Alamy

Yeonmi Park uprchla ze Severní Koreje ve věku 13 let v roce 2007, cesta, ji a její rodinu zavedla do Číny a Jižní Koreje, než v roce 2016 nastoupila do školy v New Yorku.

Její profesoři studenty „předem varovali“, že mají obsah svých referátů sdílet předem, aby se lidé mohli z čtení odhlásit anebo zůstat ve třídě během diskusí, řekla Park The Post.

Když jsem přišla na Columbia, první věc, kterou jsem se naučila, byl ‚bezpečný prostor'“, řekla.

Každý problém“, vysvětlili nám, „vznikl kvůli bílým mužům“. Některé z diskusí o bílých privilegiích jí připomněly kastovní systém v její rodné zemi, kde jsou lidé kategorizováni podle svých předků, řekla.

Park řekla, že Columbia nedokázala naučit studenty kriticky myslet a věří, že „ani Severní Korea není takový cvok“.
Getty Images

V jedné třídě se učitel diskutující o západní civilizaci studentů zeptal, zda mají problém s názvem tématu – většina studentů podle Park zvedla ruku. Někteří, řekla, uvedli problémy s „koloniální“ tendenčností diskuse.

A hodiny často začínaly tak, že se profesoři ptali studentů na preferovaná zájmena[1], přičemž používání „oni“ začalo být děsivé, protože se bála, že bude společensky postihována za to, že ve své slovní zásobě není dostatečně inkluzivní.

Angličtina je můj třetí jazyk“, řekla. „Používat ‚on‘ a ‚ona‘ je pro mě velmi těžké, někdy je pletu.

5 Park, 27, přestoupila na Columbia University na Manhattanu v roce 2016 a nakonec se naučila „prostě držet hubu“, aby mohla mít dobré známky a promovat.
Fotografie Alamy

Řekla Fox, že byla také pokárána za to, že se jí líbily spisy Jane Austenové.

Řekla jsem, že ty knihy miluji, že si myslím, že jsou dobré,“ napsala Park na síti. „Pak mi řekli: ‚Věděla jsi, že ti spisovatelé měli koloniální myšlení? Byli to rasisté a fanatici a podvědomě vám vymývají mozky.‘

Park řekla, že severokorejští studenti byli neustále informováni o „amerických bastardech“.

Myslela jsem, že Severokorejci jsou jediní, kteří Američany nenávidí, ale ukázalo se, že v této zemi je spousta lidí, kteří ji nenávidí,“ řekla The Post.

Park řekla, že američtí studenti nechápou skutečný útlak nebo „jak těžké je být svobodný“.
South China Morning Post prostřednictvím Getty Images

Rušení kultury a překřikování nesouhlasných hlasů se stává záležitostí autocenzury.

Park, která popsala svůj útěk ze Severní Koreje a život v represivním režimu v memoárech z roku 2015 „In Order to Live“, uvedla, že se zdá, že Američané jsou ochotni vzdát se svých práv, aniž by si uvědomovali, že už se jim možná nikdy nevrátí.

Ti lidé se navzájem cenzurují a umlčují dobrovolně, není za tím žádný nátlak“, řekla.

V jiných dobách (v historii) dochází k vojenskému převratu, když přijde moc, která vám vezme vaše práva a umlčí vás. Ale tato země se rozhodla být umlčena a rozhodla se vzdát se svých práv.

V Severní Koreji, reprezentované pomníkem vládnoucí strany, se Park učila, co si má myslet, nikoli jak má myslet.
Fotografie Alamy

Park řekla, že ví, jakou by se mohla země stát, kdyby byla zbavena práv a diskurzu.

Severní Korea byla docela šílená,“ řekla. „První věc, kterou mě moje máma naučila, bylo, že ani nešeptej, ptáci a myši by tě slyšeli.

[1]

Angličtina rozlišuje rod pouze zájmeny „on/ona“ a „jeho/její“. Probuzenci se to snaží odstranit nátlakem na jejich nahrazení nerozlišujícími zájmeny, jako „to“, „oni“ apod.

Mark Moore je politický reportér pro New York Post. Moore přišel do The Post v roce 2016 po stážích v New York Daily News a Newsday.

Mark Lungariello je reportér pro New York Post, který vystupuje jako host na MSNBC, NewsNation a WNYC „The Brian Lehrer Show“. Je asistentem na Manhattanville College a dříve pracoval jako politický reportér pro The Journal News / USA Today Network, kde byl členem investigativního týmu. Mark je absolventem Columbia Journalism School a samozvaným rádcem punk rocku a sci-fi.

Zpět na obsah


Rozhovor s Ai Wei-Weiem Exiled Chinese artist Ai Weiwei: ‚Censorship in West exactly the same as Mao’s China‘ uveřejnila televizní stanice Sky News 4. února 2024

Cenzura na Západě přesně stejná jako v Maově Číně

Čínský umělec v exilu hovořil pro Sky’s Sunday Morning s Trevorem Phillipsem o zrušení jeho výstavy v londýnské galerii.

„Cenzura na Západě je stejná jako v Číně – někdy ještě směšnější,“ říká Aj Wej-wej

Politická cenzura na Západě je dnes „úplně stejná“ jako v Číně za jejího nemilosrdného komunistického vůdce Mao Ce-tunga, řekl televizi Sky News exilový umělec Aj Wej-wej.

Šestašedesátiletý disident řekl v Sunday Morning Sky News s Trevorem Phillipsem že „společnost se stává tak bázlivou, že se skutečně vyhýbá jakékoli konfrontaci nebo hádce“.

Odpovídal na otázku týkající se zrušení jeho výstavy v galerii Lisson v Londýně v listopadu po komentářích na sociálních sítích týkajících se konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

Jeho příspěvek, který byl následně smazán, neboť naznačoval, že „pocit viny za pronásledování židovského národa“ byl přenesen a použit proti arabskému světu.

Tvrdil také, že židovská komunita má významný vliv v médiích, financích a kultuře v USA a že americká vojenská pomoc ve výši 3 miliard dolarů (2,45 miliardy liber) ročně Izraeli znamená, že tyto dvě země měly „sdílený osud“.

Ai řekl Phillipsovi: „Víš, společnost se stává tak bázlivou, že se opravdu vyhýbá jakékoli konfrontaci nebo hádce.

Takže v podstatě jsem na Twitteru jen odpovídal na něčí otázku.

Normálně můžeš mluvit, nebo co chceš.

Můžeš vtipkovat, můžeš si dělat legraci, můžeš, víš, prostě říct svůj názor.“

Ale dnes vidím tolik lidí, že když vyjádří své základní názory, jsou vyhozeni, jsou cenzurováni.

To se stalo zcela běžné.

Západní umělci byli „zkaženi kapitalismem“, říká Ai.
Obrázek: AP

S odkazem na exil své vlastní rodiny, když mu byl jeden rok, aktivista řekl: „V takhle těžké politické cenzuře jsem vyrůstal“.

Teď si uvědomuji, že dnes na Západě děláte přesně totéž.

Vykreslil paralely ke katastrofálním čistkám za Maa, které Čínu přivedly na pokraj anarchie.

Ai kritizoval suspendování dvou profesorů z New York University za komentáře týkající se Gazy : „Je to jako kulturní revoluce, která se fakticky snaží zničit každého, kdo má odlišné postoje, dokonce i kdo nemá ani jasný názor.

Takže si myslím, že je to velká škoda, co se to stalo na Západě, takhle široce na univerzitách, v médiích, všude.

Na univerzitách nebo v politickém sektoru – všude – o pravdě mluvit nemůžete.

Aiovo umění se často zabývá politickými otázkami v Číně a pekingské jednání v oblasti lidských práv a demokracie často kritizoval.

Na otázku, zda věří, že západní umělci dělají pro obranu svobody projevu dost, je Aj popsal jako „zkažené kapitalismem“.

Hledají jen peníze a slávu“, řekl.

V roce 2011 byl Ai na mezinárodním letišti v Pekingu zatčen a 81 dní zadržován. Z Číny odešel v roce 2015 a od té doby se tam nevrátil.

Jeho hlavní bydliště je v současné době v Portugalsku, ale má studio v Berlíně a nemovitost ve Spojeném království.

Umělec řekl, že ale „nikdy nelituje“, že promluvil.

Řekl: „Obhajuji hodnoty, které přinášejí užitek a prospěch všem.

Na mé omezené zkušenosti opravdu nezáleží, ale něco musím říct nahlas.

Umělec je za to zodpovědný.

Wei-weiovy grafické paměti Zodiac vydal Penguin Random House koncem ledna.

Ai Wei-Wei je je současný čínský umělec, dokumentarista a aktivista. Aj vyrostl na dalekém severozápadě Číny, kde žil v drsných podmínkách kvůli otcovu exilu. Jako aktivista otevřeně kritizoval postoj čínské vlády k demokracii a lidským právům. Vyšetřoval vládní korupci a zastírání, zejména korupční skandál na školách v Sichuan po zhroucení „škol tofu-dreg“ při zemětřesení v S’-čchuanu v roce 2008. 3. dubna 2011 byl zatčen na mezinárodním letišti v Pekingu za „ekonomické trestné činy“ a bez obvinění 81 dní zadržován. Aj Wej-wej se ukázal jako zásadní podněcovatel čínského kulturního rozvoje, architekt čínského modernismu a jeden z nejhlasitějších politických komentátorů v zemi.

Zpět na obsah


[PJ]