Obsah:
Piero Messina: Sbohem Západe, útok na Gazu vyvolává v Africe hněv
SouthFront: Masakr v Gaze vyvolal globální hněv


Článek Piero Messiny Goodbye To The West, The Attack On Gaza Sparks Anger In Africa vyšel na serveru South Front 18. října 2023

Sbohem Západe, útok na Gazu vyvolává v Africe hněv

Pro Afriku to bude bolestivé a nebezpečné loučení s Evropou a Západem. Izraelské vojenské kroky v pásmu Gazy dosáhly prvního geopolitického cíle: v severoafrické a muslimské většinové zlomové linii dochází k pokračujícímu posunu. Tato chyba vzdaluje Západ od arabského a afrického světa, sekundu po sekundě. S Palestinou ve svých srdcích vyšla velká africká města do ulic na protest proti tomu, co je považováno za izraelskou agresi v Gaze.

Dokonce i Tunisko, umírněné Tunisko, vyšlo do ulic s demonstracemi cílícími nejen na Izrael, ale také na západní komunitu, zcela v souladu s vyprávěním Tel Avivu. Izraelsko-palestinská krize odsunula institucionální chaos, který v Kartágu vládne svrchovaně. Tunisané se dívají na východ, dívají se na palestinský lid. A vyráží do ulic proti Izraeli, proti Francii a proti Západu. Kromě velkého shromáždění organizovaného v centru Tunisu vyšly všechny regiony země, zejména Gafsa, Sfax, Msaken, Bizerte, Kairouan, Kef, Monastir, do ulic, aby odsoudily bezprecedentní válečný zločin a požádaly o podporu pro Palestinu, odsuzujíce mlčení mezinárodního společenství, obviňované ze spoluviny s Izraelem.


Z neklidných náměstí přichází žádost, aby mezinárodní společenství důrazně odsoudilo izraelský nálet na nemocnici al-Ahli v Gaze, kde jsou stovky mrtvých a další oběti jsou stále pod troskami. Odsuzují zvěrstva zaměřená na nevinné ženy a dětí a upomínají, že se jedná o vážná porušení mezinárodního humanitárního práva.

Demonstrace se zaměřily na francouzskou a americkou ambasádu: „Francouzi a Američané jsou spojenci sionistů“, zní výkřiky rozhořčených demonstrantů před francouzským velvyslanectvím. Z náměstí přichází žádost prezidentovi republiky Saiedovi, aby vyhostil francouzské diplomaty, s obviněním, že Francie a Spojené státy jsou hlavními „spoluviníky“ zločinů spáchaných na palestinském lidu izraelskou armádou.

Ozývá se i tuniský parlament. Poslanci pracují na návrhu zákona, který by zakázal normalizaci vztahů s Izraelem, a kromě politické a morální podpory navrhli i finanční pomoc palestinské věci.

Parlament se sešel 16. října na mimořádném plenárním zasedání věnovaném nejnovějšímu vývoji na okupovaných palestinských územích. Poslanci navrhli vytvoření parlamentní komise odpovědné za sledování rozhodnutí prezidenta republiky ohledně podpory palestinské věci.

Hledáme jiné cesty. Bod považovaný za zásadní je zastavení propagandy. Tuniský parlament projednává rovněž zákon, který stanoví vytvoření akčního plánu pro tuniská média zaměřeného na boj proti dezinformacím šířeným zahraničními médii a na nepřípustnost zastírání zvěrstev páchaných sionistickou válečnou mašinérií. Někteří poslanci navrhli vysílat vzdělávací programy zaměřené na děti, aby je učily o palestinské věci a palestinské historii. Tyto programy by byly vysílány na Den Země a připomenutí Nakby, palestinské porážky a exodu v letech 1947-1948.

Podle předsedy parlamentu Brahima Bouderbaly se „musí jasně rozlišovat mezi sionismem a judaismem. Vážíme si Židů, kteří zastávají univerzální hodnoty sdílené všemi lidmi.“

Francouzská vláda je také v hledáčku Bouderbaly: předseda parlamentu vyzval k odsouzení francouzského postoje, který zakazuje propalestinské demonstrace, a vyjádřil naději, že všechny země, které věří ve spravedlnost a humanitární hodnoty, zaujmou postoje ve prospěch palestinské spravedlivé věci.

Tunisští poslanci jako akt odporu navrhli také bojkot izraelských výrobků a výrobků z „imperialistických zemí“.

Piero Messina: italský investigativní publicista. V roce 2008 obdržel plaketu Řádu novinářů ceny Piero Passetti. V roce 2010 vydal knihu „Protezione incivile“ o skandálech italské civilní ochrany od jejího založení až po současnost. V roce 2012 publikoval „Černé srdce služeb“ o italské zpravodajské službě. V roce 2014 vydal „Onorate Società“, investigativní knihu o vztazích mezi mafií, politikou a svobodným zednářstvím a za tuto práci obdržel cenu „Gattopardo per la legalità“ od sdružení Libera.

Zpět na obsah


Článek Gaza Massacre Provoked Global Anger vyšel na serveru South Front 18. října 2023

Masakr v Gaze vyvolal globální hněv

Černá vlajka vlaje nad svatyní imáma Rezy v Íránu

Podle oficiálních údajů poskytnutých ministerstvem zdravotnictví Gazy přesáhl do dnešního rána celkový počet civilních úmrtí v pásmu Gazy 3000 lidí, z toho více než 1000 jsou děti. Stovky mrtvých stále zůstávají pod troskami po izraelských úderech, včetně nemocnice Al-AhliČesky , kde byly večer 17. října zabity další stovky civilistů.

Navzdory pokusům Izraele obvinit Hamas z útoku na vlastní civilisty vyvolal krvavý útok na nemocnici tvrdou globální reakci.

Izrael obvinily Egypt, Jordánsko, Sýrie, Kuba, Irák, Turecko, Venezuela, Komise Africké unie. EU, Francie, Nizozemsko, Španělsko, Británie a Japonsko útok odsoudily, ale neobviňovaly žádnou stranu a vyzvaly k dalšímu vyšetřování.

 

 


Šéf Palestiny označil útok za „vojenský masakr“.
V reakci na to odmítl účast na čtyřstranném summitu v Ammánu, kam se chystal přijet americký prezident.

Tisková služba jordánského krále oznámila, že zrušila čtyřstranný summit v Ammánu. Lídři Jordánska, Spojených států, Egypta a Palestiny měli diskutovat o „otevření humanitárních koridorů“.

Šéf jordánského ministerstva zahraničí tvrdil, že diskuse o humanitárních otázkách při porušování základních lidských práv včetně práva na život v Gaze nemá smysl.

Byl spáchán válečný zločin – bombardování nemocnice v pásmu Gazy. Zemřely desítky, ba stovky lidí. Tento zločin nelze absolutně tolerovat. V tomto ohledu summit rušíme.

Sýrie obvinila Západ z ostřelování nemocnice jako spolupachatele zločinů spáchaných Izraelem na Palestincích. Íránský prezident označil incident za „válečný zločin“ a vyhrožoval Washingtonu a Tel Avivu reakcí. V Íránu demonstranti požadovali vyhlášení války Izraeli. Na Palestinském náměstí se shromáždily tisíce civilistů s hesly jako „Smrt Americe“.

Plameny amerických a izraelských bomb dopadajících na nevinné Palestince, kteří byli v nemocnici v Gaze, brzy pohltí sionisty.

Spácháním tohoto ohavného a brutálního zločinu sionistický režim Izraele znovu předvedl světu svou divokost a nelidskost a dokázal, že během války není ani v nejmenším oddán zásadám a normám mezinárodního práva, řekl mluvčí íránského ministerstva.

Po masakru Palestinců v nemocnici propukly na Blízkém východě protiizraelské nepokoje.

Erdogan označil izraelské útoky na nemocnici za bezprecedentní zvěrstvo a vyzval světové společenství, aby zasáhlo. Mezitím v Turecku došlo ke střetům mezi demonstranty a policisty v různých městech. Policie použila vodní děla, aby zastavila davy, které pronikly k izraelskému konzulátu v Istanbulu. Turci se pokoušeli proniknout na americkou vojenskou základnu Kyurechik v Malatyi. Na základně je umístěna radarová stanice. Demonstranti házeli kameny na armádu a vlastní policisty.

 

 

 


 V reakci na masové vraždění civilistů v pásmu Gazy vyhlásil Hizballáh 18. říjen „dnem bezprecedentního hněvu“. Do ulic Libanonu vyšly tisíce demonstrantů. Davy pronikly na ambasády a konzuláty Izraele a Spojených států. Policie použila slzný plyn, aby zabránila útoku na ambasádu USA v Bejrútu. Před francouzskou ambasádou v Bejrútu se také shromáždil rozhněvaný dav a házel na budovu kameny. Bezpečnostní síly se seřadily, aby zabránily bouři, ale soudě podle záběrů nekladly demonstrantům žádný aktivní odpor.

 

 

 

 

Střety v Jeruzalémě:

V Jordánsku se policie snažila udržet dav, který se pokoušel zaútočit na ambasády Izraele a Spojených států.

 

 

 

Protesty vypukly také v Torontu:

V USA se tisíce lidí shromáždily poblíž Bílého domu:


Dne 16. října OSN prohlásila, že „nepřiměřené izraelské útoky na Gazu jsou válečným zločinem“. Západ však zablokoval jakékoli akce k zastavení krveprolití.

Předtím Rada bezpečnosti OSN nepřijala návrh rezoluce Ruské federace o příměří v pásmu Gazy. Rusko předložilo rezoluci o palestinsko-izraelském konfliktu 14. října. Odsoudila útoky na pásmo Gazy a vyzvala strany, aby zastavily palbu.

Spojené státy, Velká Británie, Francie a Japonsko hlasovaly proti ruskému návrhu. Stálý představitel USA při OSN vysvětlil odmítnutí USA tím, že dokument neodsuzoval činy Hamásu. Stálý představitel Palestiny při OSN uvedl, že arabská skupina podporuje ruský návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Hamás uvedl, že oceňuje Putinův postoj.

Po krvavém útoku na nemocnici Washington Izrael neobvinil, ale Pentagon vyzval Izrael, aby dodržoval „válečné zákony“ a Bílý dům uvedl, že Biden hodlá „jako přítel“ položit Izraeli „několik obtížných otázek“.

Zpět na obsah


[PJ]