Redakční úvod:

Dne 8. února 2024 se v Moskvě uskutečnil předem ohlášený a tedy očekávaný rozhovor komentátora Tuckera CarlsonaČesky s prezidentem Ruské federace Vladimírem Putinem.

Timestamp Headline / Časová osa

  • 00:00:00 Introduction / Úvod
  • 00:02:00 Putin gives a history of Russia & Ukraine / Putin přibližuje historii Ruska a Ukrajiny
  • 00:25:04 NATO Expansion / Rozšiřování NATO
  • 00:30:40 NATO & Bill Clinton / NATO a Bill Clinton
  • 00:41:10 Ukraine / Ukrajina
  • 00:48:30 What triggered this conflict? / Co vyvolalo tento konflikt?
  • 01:02:37 A peaceful solution? / Mírové řešení?
  • 01:11:33 Who blew up the Nord Stream pipelines? / Kdo vyhodil do povětří plynovody Nord Stream?
  • 01:24:13 Re-establishing communication with the US / Obnovení komunikace s USA
  • 01:36:33 How powerful is Zelensky? / Jak mocný je Zelenskyj?
  • 01:48:36 Elon Musk & AI / Elon Musk a umělá inteligence
  • 01:51:07 Imprisoned American journalist Evan Gershkovich / Uvězněný americký novinář Evan Gerškovič.

Originální videoverze rozhovoru je k dispozici přímo na stránkách Tuckera Carlsona:
The Vladimir Putin Interview
Pro registrované je zde také textový přepis do angličtiny.


Přímo v Moskvě byl pořízen ruský textový přepis – viz stránky kanceláře prezidenta Ruské federace:
Интервью Такеру Карлсону


Anglický přepis textu, vycházející z ruského transkriptu, je zveřejněn na webu American Rhetoric:
Vladimir Putin Interview with Tucker Carlson
a také na stránkách MirageNews:
Full Text Transcript of Tucker Carlson Putin Interview


V tomto videu si můžete zapnout (Googlem generované) české titulky:
Vladimir Putin speaks to Tucker Carlson in rare interview

Český přepis celého textu zveřejnila Nová republika:
Rozhovor s Tuckerem Carlsonem – překlad celého rozhovoru, který do této chvíle přečetlo víc než 110 milionů lidí po celém světě

a rovněž velmi pilný a přičinlivý Zvědavec:
Tucker Carlson: Rozhovor s Vladimírem Putinem


Komentáře Larryho Johnsona

Komentuje vojenský specialista, instruktor pro CIA

8. února 2024: Post Putin interview discussion forumČesky
Diskusní fórum po rozhovoru s Putinem

Nyní jsme viděli a slyšeli skutečnou událost. Tohle nebyl žádný podvrh umělé inteligence. Byl to čistý Carlson a Putin. Dovolte mi pár postřehů (ale spíš mě zajímá, co si myslíte vy). Za prvé, Putin působil uvolněně, sympaticky a nesmírně kompetentně. Mluvil dvě hodiny a sděloval podstatné podrobnosti, aniž by se musel podívat do poznámek. Dovedete si představit, že by to dokázal Biden nebo Kamala Harrisová? Já to nedokážu.

Za druhé, Putinova řeč těla byla otevřená a vstřícná. Nekřížil ruce ani nohy. Zrcadlil Tuckerovu řeč těla, což je zpravodajské řemeslo při rozhovoru s lidmi. Zatřetí, Putin ve vhodných chvílích projevil emoce a účinně vyložil červené linie Ruska.

V rozhovoru zdůraznil, že Rusko je otevřené jednání, ale že ukrajinský prezident Zelenskyj zakázal komukoli ze své strany bavit se o vyjednávání.

Co jste si o tom mysleli? Jaký vliv bude mít tento rozhovor na vnímání Putina a Ruska ze strany Američanů? Jaký byl Putinův nejsilnější moment? Stejná otázka se týká i Tuckera.

Rádio Sputnik mi po rozhovoru zavolalo a požádalo mě o reakci. Zatímco jsme si s reportérem povídali, na obrazovce se objevil Joe Biden, aby pronesl projev. Myslím, že odborný termín pro to je „Shit Show“. Reportér se mě zeptal, jestli to byla reakce na Tuckerův rozhovor s Putinem. Odpověděl jsem: „Myslím, že to spíš souvisí se škodlivou zprávou zvláštního právního zástupce, který odmítl stíhat Bidena za špatné zacházení s tajnými informacemi, protože Biden je příliš starý a příliš zapomnětlivý.“ Biden vystoupil, aby dokázal, že se pan Hur, zvláštní poradce, mýlí. Poté Biden pokračoval v tom, že egyptského prezidenta označil za prezidenta Mexika. Bidenovy dny v úřadu jsou sečteny.


9. února 2024: Some More Big Take Aways From Tucker’s Putin InterviewČesky
Další důležité poznatky z Tuckerova rozhovoru s Putinem

Tuto otázku jsme ještě nevyřešili. Alespoň zatím ne. Z Tuckerova rozhovoru s Putinem však vyplývají další důležité výsledky, které si zaslouží pozornost.

Zaprvé, dnes ráno jsem zkontroloval všechny zpravodajské weby kabelových televizí – Fox News, CNN a MSNBC – a ani jeden se nezabýval žádným aspektem Tuckerova rozhovoru s Putinem, kromě zmínky o tom, že Tucker požádal Putina, aby propustil reportéra Wall Street Journal. Tištěná média se snažila událost bagatelizovat. NY Times zveřejnily článek pod titulkem Putin Calls on U.S. to ‚Negotiate‘ on Ukraine in Tucker Carlson Interview (Putin vyzývá USA k „jednání“ o Ukrajině v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem), zatímco NY Post se zaměřil na Putinovo tvrzení, že Bill Clinton byl původně otevřený tomu, aby Rusko vstoupilo do NATO, ale jeho poradci tuto myšlenku vetovali (Putin říká, že Bill Clinton mu řekl, že Rusko může vstoupit do NATO, ale pak se stáhl: „You tricked us / Oklamali jste nás“). Nikdo se nepustil do hlubší analýzy toho, co Putin řekl.

Zatímco západní média se snaží rozhovor ignorovat, na internetu se rozpoutal požár. Od 21:00 východoamerického času má rozhovor na X/Twitteru přes 159 MILIONŮ zhlédnutí.

Všimli jste si jednoho prezidenta, kterého Putin odmítl jmenovat? Barack Obama. O Georgi W. Bushovi a Donaldu Trumpovi se Putin vyjádřil pozitivně. Hovořil o Clintonové a o tom, že USA odmítají bavit Rusko jako partnera v NATO. A popsal neplodné interakce s dementním Joem Bidenem. Tak proč nemluvit o Obamovi? Právě za Obamy CIA v tandemu s britskou MI-6 spustila převrat na Majdanu, který vyvrcholil svržením zvoleného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Nevyslovení jména Voldemorta, ehm, myslím Obamy, si vykládám tak, že Putin je na Obamu silně naštvaný. A to právem.

Putin také poskytl první potvrzený žebříček zemí, které dodávají žoldáky do bojů za Ukrajinu proti Rusku – Polsko, Spojené státy a Gruzie (v tomto pořadí). Netušil jsem, že na Ukrajině pobíhá tolik amerických žoldáků.


12. února 2024: Putin, Ukraine And The Unfolding Disaster In The Middle EastČesky
Putin, Ukrajina a blížící se katastrofa na Blízkém východě

Tucker to rozjíždí na Twitteru, YouTube a TikToku. Jen na X/Twitteru má přes 198 milionů zobrazení. To je víc, než kolik získají CNN, MSNBC a FoxNews za tři měsíce. Nacházíme se v rozsáhlém světě nových médií, který je mimo kontrolu, alespoň prozatím, starších médií. Establishment se pokusil Tuckera odstavit. Velká chyba. Nyní oslovuje více lidí, než by kdy mohl na FoxNews. Předpokládám, že Tucker je tímto vývojem překvapen jako nikdo jiný.

Situace na Ukrajině – tím myslím politické otřesy – odráží to, co se odehrává ve Spojených státech. Biden si velmi uškodil, když ve čtvrtek večer uspořádal tiskovou konferenci, na níž se snažil vyvrátit zprávu zvláštního prokurátora Hura, že Biden nebyl obviněn a stíhán za špatné nakládání s vysoce utajovanými informacemi, protože je duševně pokleslý. Bidenovo klopýtavé vystoupení dalo zprávě Hura symbolický vykřičník. V pondělí se k němu vyjádřil deník New York Times:

Redakční rada napsala, že Biden měl „méně věcné, nespisovné interakce s veřejností a tiskem než kterýkoli jiný prezident v poslední době“.

Strategie Bidenovy administrativy navázat kontakt s Američany se spoléhala spíše na influencery na sociálních sítích než na veřejná vystoupení, kde by ho voliči mohli zpochybnit, tvrdil článek. To spolu s Bidenovým věkem zaplavilo veřejnost pochybnostmi, konstatovala redakční rada. . . .

„Jeho ujišťování jinými slovy nezabralo,“ uvedl úvodník na adresu Bidenovy tiskové konference. „Musí se polepšit – sázky v těchto prezidentských volbách jsou příliš vysoké na to, aby pan Biden mohl doufat, že s pomocí teleprompterů a asistentů proklouzne kampaní a nějak porazí tak zjevně neschopného soupeře, jako je Donald Trump, který má velmi reálnou šanci znovu získat Bílý dům.“

Tomu se, přátelé, říká panika establishmentu. Potřebují si vyměnit spodní prádlo. Demokratický establishment se snaží přijít na to, jak Bidena poslat do důchodu, aniž by se tím strana pohřbila. Pro Bidena se to nezlepší, bude se cítit ještě více v obležení.


Komentář Jana Campbella k Tuckerovu rozhovoru viz souběžný článek na Disputu
Nic nového pro vědoucí

Nic nového pro vědoucí


HISTORIE RUSKA A UKRAJINY

Pod článkem „2x Ukrajina“ jsem 12.1.2024 v komentáři uvedl odkazy na počátky ruské historie. Pro zájemce je zde otiskuji znovu.

Okolo roku 869 si východoslovanští kupci (trojúhelník Velký Novgorod – Kyjev – Vladimir) vybrali severské Varjagy [1] [2] (východní Vikingové, kteří se nazývali také Rusové), aby jim vládli, poněvadž neměli řádného práva a zákon.

Je to celkem pochopitelné, uvážíme-li, že Varjagové se již osvědčili při ochraně obchodních karavan na důležité obchodní cestě od Varjagů k Řekům [3] (Uppsala – Ladoga – Velký Novgorod – Kyjev – Cherson – Konstantinopol).

Na pozvání přišli tři bratři – nejstarší Rurik se usadil v Novgorodu, druhý Sineus na Běloozeru a třetí Truvor v Izborsku. Po smrti Rurika vládl jménem jeho syna Igora Varjag Oleg, která dobyl roku 862 Kyjevské knížectví.
Viz [4] Pověst dávných let / Повесть временных лет

Dynastie Rurikovců [5] se stala vládnoucí dynastií Kyjevské Rusi [6].

Samotná Kyjevská Rus se po roce 1132 roztříštila vnitřními spory na jednotlivá knížectví a později upadla následkem nájezdů nepřátelských turkických Polovců od jihu, bojovných německých řádů od severozápadu a mongolských (tatarských) kmenů od východu ve 13. století.

Na přelomu 15. a 16. století se ruská knížectví sjednotila pod vládou velkých moskevských rurikovských knížat.
Titul velikého knížete Vladimirského se koncem 14. století přenesl z Vladimiru do Moskvy.

Území Ukrajiny zůstalo na okraji Ruska (proto také Okraina) a během času patřilo k různým politickým seskupením.
Mezi roky 1569 až 1795 to byla polsko-litevská unie [7], která je nyní rozdrobena do současných území Běloruska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Moldávie, Polska, Rumunska, Ruska, Slovenska a Ukrajiny.

Od roku 1922 do roku 1991 byla Ukrajina svazovou / federativní republikou SSSR / RSFSR.

Je také téměř jisté, že Ukrajina nikdy právoplatně nevlastnila Krym.
Ani za největšího rozkvětu Kyjevské Rusi k ní Krym nepatřil – to bylo území Byzantské, později Otomanské říše až do roku 1774, kdy získal samostatnost od Kateřiny Veliké.

Samotné předání Krymu do svazku Ukrajiny je dle některých historiků neplatné (viz [8] a [9]), protože presidium Nejvyššího Sovětu nebylo při schvalování předávacího dekretu dne 25.1.1954 usnášení schopné (13 přítomných z celkem 27). A i po přičlenení k Ukrajině byl Krym autonomní oblastí s právem referenda.


[1] Varjagové

[2] Варяги

[3] Путь из варяг в греки

[4] Повесть временных лет

[5] Рюриковичи

[6] History Maps – Kyjevská Rus

[7] Polsko-litevská unie (1569–1795)

[8] Transfer of Crimea in the Soviet Union

[9] USSR’s Nikita Khrushchev gave Russia’s Crimea away to Ukraine in only 15 min.


[VB]