Článek Wir benutzen die Ukraine, um Russland zu bekämpfen vyšel na webu „Zeitgeschehen im Fokus“ dne 12. 7. 2023.

Rozhovor s Jacquesem Baudem *)

Zeitgeschehen im Fokus (ZIF): Co lze říci o postupu ukrajinské protiofenzivy?

Jacques Baud

Jacques Baud

Jacques Baud (JB): Především se dal očekávat dnešní průběh. Ruská obrana drží bezpečnostní nebo pozorovací zónu v hloubce 5 až 10 kilometrů před tzv. kontaktní linií (označení NATO: Forward Edge of the Battle Area, FEBA). Teprve poté začíná vlastní obranný systém. Existuje první obranná linie, která je v hloubce asi 5 až 10 kilometrůČesky. [1] Za ní se nachází nárazníková zóna a další obranná linie. Například v Záporožské oblasti jsou tyto obranné linie tři. Jedná se o obranné pásmo, které je hluboké asi 30 až 50 kilometrů, ne-li víceČesky. [2]

Za čtyři týdny se Ukrajincům nepodařilo – kdekoli na 900 kilometrů dlouhé frontě – dosáhnout první obranné linie Rusů (FEBA). V pozorovacím pásmu se nacházejí nejen protitankové miny, ale také tzv. stíhací jednotky (Ochotniki), což jsou velmi mobilní jednotky speciálně vycvičenéČesky v protitankové obraně. [3] V polovině června vojenský „expert“ Alexandre Vautravers ve francouzsky mluvící švýcarské televizi [4] prohlásil, že Rusové již nemají dostatek vojáků a musí využívat své elitní speciální jednotky k práci s pěchotou. To je zcela mylné. Vůbec nic nepochopil a plete si „speciální síly“ (спецотряд) se „speciálními jednotkami“ (войска специального назначения). Doporučuji mu, aby si přečetl mou knihu na toto téma (která byla dokonce přeložena do Ukrajiny!). [5]

Tyto „stíhačky“ jsou lehce vyzbrojené, ale mohou používat lasery k označování cílů pro výsadkové protitankové systémy nebo robotyČesky. [6] Většina zaznamenaných zničených obrněných vozidel jako M113, Bradley, Leopard atd. byla zničena těmito lehkými formacemi a dělostřelectvem. Je velmi obtížné získat přesná čísla o ztrátách materiálu, ale předpokládá se, že asi 40 % obrněných vozidel dodaných Ukrajincům bylo zničeno během prvního týdne.

grafika j.bauda

Náčrtek: Jacques Baud

Problémem je, že naše média informují pouze o ukrajinských útocích, ale nikdy se nezmiňují o ruských protiútocích. Proto máme stále dojem, že Ukrajinci postupují. Skutečnost je však pro Ukrajince mnohem dramatičtější. Naše média tvrdí, že Rusové nemají žádné zbraněČesky [7] a žádný personál, že jejich munice je rezavá [8] a jejich armáda je demoralizovanáČesky [9], že je špatně vedenáČesky. [10]

ZIF: Všechna média hovořila o velké ofenzivě Ukrajinců. Mezitím se poněkud uklidnilo. Vidíte nějaký úspěch Ukrajiny?

JB: Především je třeba si uvědomit, že tato „protiofenziva“ je dědicem ofenzívy, kterou Ukrajina naplánovala a připravila na základě Zelenského dekretu z 24. března 2021 s cílem znovu dobýt Krym a jižní Ukrajinu. [11]
Aby Rusko odradilo Ukrajinu od jejího provedení, přesunulo od dubna 2021 své jednotky k hranicím. Aby zabránil znovudobytí, rozhodl se Vladimir Putin 24. února 2022 zahájit speciální vojenskou operaci (SVO).

Před ruskou intervencí mohla Ukrajina uspět. Od té doby se však situace pro Ukrajinu zkomplikovala. Zelenský tehdy oznámil velkou ofenzívu s cílem získat zpět Krym s jedním milionem vojáků v červenci 2022. [12] Nikdy se mu však nepodařilo shromáždit potřebný počet vojáků; většina jeho vybavení byla také zničena a od června 2022 je materiálně závislý na západní pomociČesky. [13] I přes 700-tisícovou armáduČesky [14] tak nebyl schopen v létě 2022 zahájit operaci. Byla odložena na podzim, pak na zimu 2022, pak na jaro 2023 a nakonec zřejmě začala 4. června 2023.

O ofenzivě se stále mluví jen mlhavě. Na začátku června tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov v listu „Ukrajinskaja pravda“ uvedl, že zahájení protiofenzivy nebude oznámenoČesky. [15] Záměrem bylo oznámit protiofenzivu až ve chvíli, kdy budou mít boje šanci na úspěch. Pokud nebude úspěch, žádná protiofenziva nebude. Z tohoto důvodu, ačkoli boje začaly 4. června, teprve o týden později prezident Zelenský přiznal, že protiofenziva začala. To ukazuje, že sami Ukrajinci nevěří ve svůj úspěch. Důvodem Zelenského oznámení bylo, že ukrajinské síly dokázaly obsadit sedm až osm malých vesnic, které se všechny nacházejí v pozorovací zóně, kterou Rusko nebrání.

Případný úspěch protiofenzivy je třeba hodnotit opatrně, protože jej lze určit pouze na základě stanovených cílů. Například naši novináři sami definovali cíle ruské operace, jen aby mohli konstatovat, že jich Rusové nedosáhli. Tak „NZZ“ tvrdil, že Rusové chtěli dobýt Kyjev, což se jim nepodařilo. [16] To je prostě lež. Ve skutečnosti inteligentní a poctivá analýza již v březnu 2022 ukázala, že se o to Rusové nikdy ani nepokusili a nikdy k tomu nenasadili dostatek vojáků.

Původním cílem Ukrajiny bylo znovudobytí Krymu a obnovení suverenity nad celým územím, které v současnosti okupuje Rusko. To je mimochodem také podmínkaČesky, kterou si Zelenský stanovil pro zahájení jednání. [17] Problém je v tom, že nikdo už vážně nevěří, že tento cíl je reálný.

Američané zase zřejmě chtějí, aby s řešením přišelČesky Joe Biden ještě před začátkem prezidentské kampaně. [18] Ukrajinci tedy potřebují definovat cíl, který bude dostatečně rozumný, aby byl dosažitelný, a dostatečně důležitý, aby posloužil jako páka při vyjednávání. Těch několik vesnic, které Ukrajinci znovu získali, pravděpodobně nebude mít při vyjednávání velkou váhu. Aniž bychom tedy vyloučili možnost zázraku, významné územní zisky se zdají být pro Ukrajinu nedosažitelné.

Při absenci konkrétních realistických cílů Západ vyslovuje poněkud bizarní myšlenkuČesky, že protiofenziva vyvolává v ruském vojenském a politickém vedení „paniku“, která by mohla vést ke „změně režimu“! [19] Z tohoto důvodu vyvolala Prigožinova vzpoura na Západě velké nadšení, neboť se zdálo, že ukazuje, že tato strategie může fungovat. Jako obvykle se však analýzy našich pseudoexpertů nezakládají na jejich znalostech a úvahách, ale na předsudcích. Ve skutečnosti se zdá, že tento incident Vladimira Putina spíše posílil.

Pak se hledají nové cíle pro ukrajinskou protiofenzivu. Proto dnes Oleksij Danilov prohlašuje, že cílem není znovudobytí území, ale „demilitarizace“ Ruska! [20] Používá téměř stejná slovaČesky jako ruský generál Surovikin 18. října 2022 [21].

Jak uvedl britský expert Mark Galeotti v dubnu letošního roku v deníku The TimesČesky: „Ukrajina není připravena na svou velkou ofenzívu, ale nemá na výběr.“ [22] Ve skutečnosti se Ukrajina stala zcela závislou na Západu. S pomocí našich médií západní vlády – včetně Švýcarska – vyměnily stažení Zelenského návrhu na jednání s Ruskem v březnu 2023 za podporu řešení, které vylučuje jakýkoli kompromis s Ruskem. Jinými slovy, vyměnily vyhlídky na mírČesky za podporu „tak dlouho, jak bude třeba“. [23]

Díky permanentnímu a zavádějícímu podceňování ruských schopností našimi médii a zpravodajskými službami se slíbená podpora Ukrajině zdála uskutečnitelná. Schopnosti Ruska jsou však podstatně větší, než zkorumpovaní experti hlásají. Média a naše zpravodajské služby lhaly s cílem dokázat racionalitu a neschopnost Rusů. Západ se tak chytil do pasti „bianko šeku“, což začíná být těžko snesitelné.

Zelenský byl tedy odsouzen k tomu, aby předložil výsledek před summitem NATO ve Vilniusu 11. července, protože ví, že jinak podpora Západu prudce poklesne. V rámci aliance totiž existují neshody ohledně nákupu nové municeČesky [24] a dokonce i mezi Německem a Polskem ohledně údržbyČesky tanků Leopard 2. [25]
Ví také, že bez podpory Západu by se jeho země během několika dní zhroutilaČesky. [26] Západ totiž navzdory svému odhodlání naráží na své limity v dodávkách vojenského vybavení. Veškerý materiál bývalých států Varšavské smlouvy, který zůstal v Evropě, již byl dodán na Ukrajinu. Takže už nic nezbývá. To se týká ukrajinského dělostřelectva ráže 152 mm, protože chybí munice. Dělostřelectvo bez munice je k ničemu. Lidé proto začali reaktivovat sovětské muniční továrny z dob studené války v RumunskuČesky [27] a na SlovenskuČesky [28]. Západní kapacity na výrobu 155mm munice pro Západem dodávané dělostřelectvo nemohou držet krok s ruskou rychlostí palby. V současné době se celková výrobní kapacita Západu za měsíc rovná množství, které Rusko vystřelí za jediný den! Výbušniny vyráběné v USA již nestačí držet krok s výrobou dělostřeleckých nábojů, a proto se musí nakupovat v JaponskuČesky. [29] Západ je na konci svých možností.

V terénuČesky, jak poznamenává časopis Forbes, Ukrajina přichází o svou techniku: [30] Francouzi dodávaná vozidla AMX-10 RC, což jsou v podstatě průzkumná vozidla vyvinutá v 70. letech, jsou pro válku na Ukrajině nevhodnáČesky. [31] Bojová vozidla pěchoty M2/3 Bradley, která měla jistou pověst neporazitelnosti, padají jako mouchy. [32] O vozidlech M113, která jsou ničena téměř každou pěchotní zbraní, zde ani nemluvíme. Jejich bezpilotní letouny, používané jako „oči“ ukrajinských ozbrojených sil a často zmiňované našimi médii jako „síla“ Ukrajinců, padají podle Královského institutu spojených služeb (RUSI) v Londýně rychlostí 10 000 kusů měsíčně! [33] Zdá se, že Rusové ukořistili tanky Leopard 2, aby je mohli podrobně prozkoumatČesky. [34] Aby se této situaci vyhnuli, stanovili Britové tak přísné podmínkyČesky pro používání svých Challengerů 2, [35] že je Ukrajinci mohou jen stěží nasadit!

Všechny tyto problémy ukazují, že čas pracuje proti Ukrajině. Potřebuje rychle dosáhnout výsledků, aby získala podporu Západu. Z tohoto důvodu je týden před summitem NATO ve Vilniusu velmi nebezpečný. Asi není náhodou, že Zelenský od začátku června tvrdí, že se Rusko chystá vyhodit do povětří Záporožskou jadernou elektrárnu (ZNPP). Ve skutečnosti nemají Rusové v úmyslu tuto elektrárnu zničit o nic víc, než měli v úmyslu zničit Nord Stream 2! Místo toho se Zelenský zoufale snaží vyprovokovat zásah NATO na Ukrajině, a proto na Twitteru prohlašuje, že „je povinností všech lidí na světě to zastavit“! [36] Ve skutečnosti používá stejnou strategii jako v březnu 2022, aby dosáhl „bezletové zóny“ nad Ukrajinou. Je to o to naléhavější, že země NATO zřejmě nejsou ochotny dodatČesky letouny F-16 před ukončením protiofenzívy. [37]

ZIF: Situace ruských a ukrajinských sil je tedy přesně opačná, než tvrdí naše média.

JB: Přesně tak. Ve Švýcarsku, Francii a Německu se naše média tak bojí, že se vzbouříme proti našim vládám, které nás stejně jako Ukrajince a Rusy podvádějí, takže se o těchto podvodech nikdy nezmiňují. Připomínám, že nejde o pomoc Ukrajině, ale o poškození Ruska.

V červnu 2022 dosáhli Rusové cíle „demilitarizace“, který Vladimir Putin formuloval 24. února 2022. Od té chvíle je Ukrajina bojově závislá na Západu, jak píše velmi protiruský britský list The Guardian: „Už nám téměř došla munice a jsme závislí na západních zbraních, tvrdí Ukrajina.“ […] Zástupce šéfa vojenské rozvědky říká, že nyní je to dělostřelecká válka a „vše závisí na tom, co nám dá ZápadČesky„. [38]

A to vše, pokud vše půjde dobře! Protože ve skutečnosti naše země – a naše média – pohrdají životy Ukrajinců stejně jako ruskojazyčnými obyvateli Donbasu a Rusy v Rusku! New York Times uvádí, že dodané zbraně jsou často vadnéČesky, [39] stejně jako systémy protivzdušné obrany dodané „evropskou zemí“, jak uvádí Kyiv IndependentČesky, [40] a to tehdy, když se dostanou k bojovníkům, přestože za ně ukrajinská vláda zaplatila milionyČesky! [41]

Zamýšleným důsledkem tohoto trvalého a lživého podceňování ze strany našich médií je, že Ukrajinci jsou nuceni bojovat i přes vědomí beznadějnosti svého boje. Proto je morálka ukrajinské armády velmi nízká. To se dokonce stalo argumentem pro Volodymyra Zelenského, který pro CNN uvedl, že pozvání do NATO by v této fázi „bylo pro ukrajinské vojáky obrovskou motivací“. [42]

ZIF: Již jste zmínil některé aspekty průběhu „velké ofenzívy“. Jak probíhala celkově doposud?

JB: Ukrajinci provedli asi tucet útoků ve třech hlavních směrech. Je však obtížné přiřadit těmto útokům konkrétní operační cíl. V současné situaci se totiž zdá, že Ukrajinci nesledují konkrétní územní cíl, ale pouze úspěch, který mohou prezentovat Západu. Naši „experti“ tomu říkají „násilný průzkum“. Je docela dobře možné, že Ukrajinci tento násilný průzkum provádějí, ale je to sporné. Sám jsem byl mladým poručíkem v průzkumném praporu, který byl určen k násilnému průzkumu. Násilný průzkum se neprovádí s nejsilnějšími zbraňovými systémy, ale s vysoce mobilními lehkými prostředky. Cílem není prolomit obranu nepřítele, ale zjistit její složení a sílu. Pokud je zjištěna zranitelnost, jsou nasazeny silnější prostředky.

Zde však Ukrajina začala přímo s nejsilnější a nejtěžší technikou. Podle mého názoru a zkušeností se nejedná o násilný průzkum, ale spíše o hlavní útok, který však byl neúspěšný. Proto lze říci, že je tato ofenziva naprostým neúspěchem. Na Západě to nikdo nepřizná, ale v USA a také na Ukrajině jsou cítit velké pochybnosti o jejím úspěchu. Zelenský tuto protiofenzivu musí provést.

ZIF: Jestli vám dobře rozumím, znamená to, že Zelenský nesmyslně plýtvá svými vojáky jako potravou pro děla. Nicméně naše média přinášejí pozitivní obraz ukrajinské armády. Jaký je skutečný stav armády?

JB: O situaci na Ukrajině máme zcela mylnou představu. Nedávno jsem viděl rozhovor s generálem Petraeusem [43]. Řekl v něm, že Rusové mají špatné velení, neschopné lidi atd. ale Ukrajinci mají dobré velení, dobře vycvičený personál atd.
Ve skutečnosti je tomu přesně naopak. Ukrajinská armáda, kterou vidíte dnes, není stejná jako před rokem, kdy existovala. Reportér časopisu New Yorker, který navštívil ukrajinskou jednotku na frontě, poznamenal, že muži jsou „civilisté bez (bojových) zkušenostíČesky“ a pouze 30 % vojáků je bojeschopných. [44]

Je stále jasnější, že rozhodujícím faktorem ruských úspěchů je systematické podceňování jejich schopností. Zjednodušeně řečeno, bránící se aktér války má tradičně tendenci zdůrazňovat své přednosti prostřednictvím propagandy (doslova „to, co stojí za to šířit“), aby se zdál silnější, než ve skutečnosti je. U agresora je to naopak: musí skrývat svou sílu, a proto musí používat dezinformace, aby vypadal slabší. Ironií osudu se zdá, že v ukrajinském konfliktu se role obrátily: Ukrajinci se věnují dezinformacím, zatímco Rusové propagandě. „Posmrtná“ analýza informací z obou stran ukazuje, že Ukrajinci promítají do Rusů své vlastní neúspěchy, zatímco Rusové se snaží zdůraznit své úspěchy.

Zvláštností tohoto konfliktu je, že Rusko se nemusí zabývat dezinformacemi: Naše média to dělají za ně! Tato dezinformace systematicky podceňuje ruské schopnosti a přizpůsobuje tomuto narativu západní/ukrajinskou strategii. Například v dubnu 2023 informovala „RTS“Česky o „degradovaných konvenčních vojenských schopnostech Ruska“. [45] Zároveň však generál Christopher Cavoli, velitel evropského velení USA, před výborern amerického Kongresu prohlásil, že „ruské letecké, námořní, vesmírné, digitální a strategické schopnosti nebyly během této války nijak významně narušeny„. [46]
Naše média nám tedy lžou. Ale co je ještě horší, lžou Ukrajincům. Například ukrajinští váleční zajatci vysvětlují, že je do boje hnalo, že jim bylo řečeno, že „Rusové jsou slabí, špatně vybavení a unavení„. [47]

Již v březnu 2022 francouzský plukovník Goya tvrdil, že Rusku dojdou rakety do tří týdnůČesky. [48] Podobně „NZZ“ v říjnu 2022 tvrdil: „Ruské arzenály se vyprazdňují. Zejména výrobu vysoce přesných raket je obtížné zvýšit. To se pro Kreml stává stále větším problémem„. [49] Přesto v červnu 2023 velmi protiruská CSIS prohlásila: „Je nerealistické očekávatČesky, že Rusku někdy ‚dojdou‘ rakety“. [50] Analýza ruských raket ukazuje, že se nejen neustále zdokonalují, ale jejich výroba je velmi aktivníČesky. [51]

Ve skutečnosti Rusům nic nechybíČesky. [52] Konflikt na Ukrajině je stojí podstatně méněČesky, než tvrdí naši experti. [53] Jejich válečný průmysl je plně funkční a je schopen velmi rychle přizpůsobovat vyráběnou techniku měnící se taktice. Platí to například o softwaru proti Západem dodávané inteligentní munici, jako je HIMARS nebo samonaváděcí dělostřelecká munice.

Ukrajinská armáda je „mozaikou“ různých systémů původně vytvořených pro různé armády, s různou operační filozofií a různými technickými řešeními. Pro ukrajinské vedení je nesmírně obtížné nasadit tyto systémy v rámci souvislého propojeného boje zbraní.

ZIF: Objevily se zprávy, že Ukrajina zaútočila na ruskou infrastrukturu. Jak významné jsou takové útoky? Mají vliv na průběh války?

JB: Ne, neměly žádný dopad. Když Ukrajina zaútočila, bylo to většinou proti civilní infrastruktuře. Ale byly tak daleko od fronty, že to nemělo žádný dopad na operace. Útočí se hodně a s malým úspěchem, protože většina útoků je odražena nebo jsou střely zachyceny.

ZIF: V našich médiích je to prezentováno zcela jinak, a sice že jde o velký úspěch ukrajinské armády.

JB: Ne, to je špatně. Přesně to dělají naše média: vzbuzují falešné naděje tím, že minimalizují schopnosti Rusů a maximalizují malé úspěchy Ukrajinců. Je to směs dezinformací a propagandy a neodráží to realitu na bojišti. To je tragické, protože na základě tohoto nerealistického hodnocení tlačíme Ukrajince do boje, který je beznadějný. USA od počátku věděly, že protiofenziva povede k velmi vysokým ztrátám Ukrajinců, protože s tím počítalyČesky. [54]
Takže jsme to věděli. To je zvrácená role našich médií. Místo aby situaci správně prezentovaly, aby se snad našlo rozumnější řešení, povzbuzují Ukrajinu k této ofenzívě, i když dobře vědí, že bude neúspěšná. Žádný seriózní odborník dnes netvrdí, že by Ukrajina mohla znovu dobýt Krym nebo postoupit k Azovskému moři.

ZIF: A přitom budou opět obětovány stovky mladých lidí …

JB: Naše média samozřejmě nikdy neinformují o ukrajinských ztrátách na životech. Všimněte si, že nikdy neinformují ani o ztrátách na Donbasu v letech 2014 až 2022. Lze dokázat, že pro novináře švýcarských médií jsou Slované „podlidé“, jejichž životy nemají smysl. Hlavní je boj proti Rusku (a nejen proti Vladimiru Putinovi). Z tohoto důvodu se média jako „Blick“, „NZZ“ nebo „RTS“ ve Švýcarsku, „LCI“ a „France 5“ ve Francii a „RTBF“ v Belgii systematicky snaží ukrajinské ztráty zlehčovat.

Skutečnost je však zcela jiná. Především je třeba vzít v úvahu, že Rusové vystřílejí desetkrát více dělostřeleckých granátůČesky než Ukrajinci. [55] Za druhé se obecně počítá s tím, že 65 až 75 % ztrátČesky připadá na dělostřelectvo. [56]
Lze předpokládat, že na každého zabitého Rusa připadá deset až jedenáct mrtvých Ukrajinců. Podle některých by tento poměr mohl být dokonce 17 ku 1! Jsou to samozřejmě jen čísla, ale ze zprávy Mezinárodního sociologického institutu v Kyjevě z 29. června vyplývá, že 63 procent Ukrajinců zná alespoň tři osoby, které byly v bojích zabity, a 78 procent zná alespoň sedm osob, které byly zabity nebo zraněnyČesky. [57] To vysvětluje, proč ukrajinská mládež již nemá chuť bojovat. Podle časopisu Der Spiegel si posádky Leopardů 2 vymýšlejí problémy se svými tanky, aby nemusely jít do bojeČesky.“ [58]
Uvádí se však také, že svou techniku znají špatně a musí luštit návody k použití v němčině. To vše není příliš motivující.

Quelle: Kiyv International Institute of Sociology

Quelle: Kiyv International Institute of Sociology

To vysvětluje zpřísnění vojenského trestního zákoníku na přelomu let 2022 a 2023 s cílem bojovat proti dezerciČesky, [59] rozšíření náborových kritérií v boji proti rostoucí neochotě mladých lidí jít na obranu režimuČesky [60] a opatření pro všeobecnou mobilizaci v několika oblastech Ukrajiny.

ZIF: Co je to za příběh s Prigožinem, který je v našich médiích tolik přetřásán?

JB: To je druhořadá záležitost. Abychom ji pochopili, musíme se vrátit k faktům, protože naše média ji neprezentovala správně. Koncem října 2022 podepsal generál Surovikin s Wagnerem šestiměsíční smlouvu na zničení nepřítele v Bachmutu. Cílem nebylo město dobýt, ale zničit tam nepřítele, což bylo v souladu se Surovikinovou strategií a původním cílem „demilitarizace“, který 24. února 2022 formuloval Vladimir Putin. Jednalo se o operaci „mlýnku na maso“.

Zdá se, že „New York Times“ skutečně velmi dobře pochopil ruskou strategii, neboť ve svém vydání z 27. listopadu 2022 s odkazem na začínající bitvu o Bachmut velmi jasně píše, že město bude pro Kyjev „černou dírou náročnou na zdroje“Česky. [61] Zdá se, že pouze evropská média a politici skutečně nepochopili, co je v sázce.

Wagner není vojenskou jednotkou a není začleněn do ruské velitelské struktury. Wagner nemá dělostřelectvo, ale dostává munici, aby mohl plnit své poslání. Dne 17. února 2023 Prigožin obvinil moskevské velení, že chce, aby Wagner padl, protože mu nepřidělilo dostatek dělostřelecké munice. Skutečnost je poněkud nuancovanější. Za prvé, podle ukrajinských zdrojů ruské síly snížily spotřebu dělostřeleckých nábojů na 20 000 kusů denněČesky. [62] To je obtížné ověřit, ale lze to vysvětlit přípravami – na obou stranách fronty – na velkou ukrajinskou protiofenzivu na jaře. V této fázi chce ruská armáda rozšířit své kapacity, soustředěné v oblasti Donbasu, na celou frontovou linii V reakci na tato tvrzení ruské ministerstvo obrany uvedlo, že poskytlo Vagnerovi 1660 raket pro vícenásobné raketomety a 10 171 dělostřeleckých granátů na dva dny (18.-20. února). [63] To je více než 800 raket a 5000 granátů denně. Jinými slovy: Wagner by měl jen v sektoru Bachmut k dispozici více dělostřelecké munice za denČesky, než měla celá ukrajinská armáda v celém prostoru operace! [64]

Prigožinova obvinění se proto jeví jako neopodstatněná: Neexistuje žádný důkaz, že by ruské ministerstvo obrany chtělo Wagnerovi ublížit. Šestiměsíční smlouva vypršela koncem dubna 2023 a cíle zničit nepřítele v Bachmutu bylo dosaženo. Ruská armáda proto ukončila dělostřeleckou a logistickou podporu Wagnerových jednotek, které mají být staženy a nahrazeny pravidelnými ruskými jednotkami.

Problém spočíval v tom, že Wagnerovi „hudebníci“ museli obsadit město dům po domu, aby ukrajinské jednotky zničili. A tak na konci dubna, přestože Wagner smlouvu splnil, zůstala malá část města pod ukrajinskou kontrolou. V tomto okamžiku Prigožin požádal o povolení dokončit práci, zlikvidovat poslední ohniska odporu a převzít kontrolu nad celým městem.

To vysvětluje psychodrama z počátku května 2023, kdy Prigožin požadoval, aby mu byly poskytnuty prostředky k dalšímu obsazení Bachmutu. [65] Jeho velmi virulentní a agresivní tón vůči Šojguovi a Gerasimovovi přiměl západní média fantazírovat o vnitřním rozkolu [66] ruského tábora a možném „pučiČesky[67] proti moskevskému „režimu“.

Rusko nepotřebuje kontroverze, které by živily západní propagandu. Aby se situace uklidnila a především aby se „složka Bachmut“ jednou provždy uzavřela, souhlasilo ruské ministerstvo obrany s prodloužením Wagnerovy smlouvyČesky. [68]
Smlouva skončila den po dobytí města, 21. května 2023, a Wagnerovy jednotky byly staženy z oblasti operací. Ministerstvo obrany poté oznámilo, že nasazení Wagnera v Bachmutu bylo výjimkou a že již nechce využívat soukromé síly. Problém je v tom, že zapojení soukromých jednotek do bitvy se spojenými zbraněmi s sebou přináší řadu problémů. Například od 1. července měly být bojové jednotky Wagnera rozpuštěny a jejich příslušníci měli mít možnosti vstoupit do ruské armády. Prigožin samozřejmě nechtěl svou rotu rozpustit. Wagnerova armáda měla možnost vstoupit do ruské armády, ale Wagnerovy bojové jednotky by pak byly rozpuštěny. Bezpečnostní mise, například v Africe, by naopak pokračovaly.

To je pozadí událostí, které se odehrály před čtrnácti dny. Prigožin chtěl zabránit rozpuštění své bojové jednotky a chtěl jednat přímo – tváří v tvář – s náčelníkem generálního štábu Gerasimovem a ministrem obrany Šojguem. Neměl vůbec nic proti Putinovi, jak se tvrdilo v našich médiích. Šlo o podnikatele, který chtěl zachránit svůj podnik, nikoli o politickou záležitost, jak tvrdila naše média. Pochod na Moskvu nebyl pokusem o převrat, nešlo o svržení vlády ani o svržení Gerasimova a Šojgua, ale Prigožin chtěl oba přimět k rozhovoru.

ZIF: Naše média uvádějí, že Putin je kvůli tomu oslaben. Mluví o jeho odchodu z funkce na konci roku. Vidíte nějaké známky toho, že by se tak stalo?

JB: Ne, to jsou lži. Putin nikdy nebyl cílem Prigožina. Jsou to tvrzení novinářů, kteří se zabývají konspiračními teoriemi. V podstatě šlo o problém „lidských zdrojů“. Nebylo to ani politické, ani strategické, i když Prigožin několikrát řekl, že by dal přednost útočné strategii před obrannou, jak rozhodl generál Surovikin. Tato událost neměla naprosto žádné politické důsledky. V Rusku všichni vědí, co se stalo. Naopak je vidět, že se Prigožinovi nedostalo vůbec žádné politické podpory, a to navzdory prestiži, kterou jeho vojska získala v bitvě u Bachmutu. Žádná politická strana nevyužila příležitosti k provedení akce, dokonce ani příznivci Navalného. Naši novináři jako by zapomínali, že politici nejsou posuzováni podle toho, zda existují krize, ale podle toho, jak je řeší. Stejně tomu bylo i v případě krize Covidu u nás: problém nebyl v tom, že jsme tu krizi měli, ale že jsme ji neuměli chytře řešit! V případě Wagnera ji Vladimir Putin vyřešil během 24 hodin, aniž by se problém vyhrotil. To je to, co si Rusové nakonec ponechali.

Fantazie a spekulace Západu jsou čistá propaganda a dezinformace. Odrážejí však způsob, jakým naše média konflikt od roku 2014 vykreslují: Jejich zbožná přání jsou považována za realitu. Je to způsob zvládání krizí. Přesně to se v současné době děje ve Francii. Používají to, čemu Francouzi říkají „metoda Coué“. Říkají si, že je všechno v pořádku, a jedou dál. Tak to dělali 60 let s imigrací! Tak to dělali s Minskou dohodou a tak to stále dělají, aby vykreslili konflikt na Ukrajině.

Celá věc je nakonec lidská katastrofa!

ZIF: Pane Baude, děkuji za rozhovor.

Rozhovor vedl Thomas Kaiser

*) Jacques Baud získal magisterský titul v oboru ekonometrie a postgraduální titul v oboru mezinárodní bezpečnosti na Institutu mezinárodních vztahů v Ženevě a byl plukovníkem švýcarské armády. Pracoval pro švýcarskou strategickou zpravodajskou službu a byl poradcem pro bezpečnost uprchlických táborů ve východním Zairu během války ve Rwandě, pracoval mimo jiné pro NATO na Ukrajině a je autorem několika knih o zpravodajství, asymetrickém válčení, terorismu a dezinformacích.


ODKAZY:

[1] https://studfile.net/preview/7511393/page:4/
[2] https://www.bbc.com/news/world-europe-65615184
[3] https://www.dialog.ua/russia/267455_1675683736
[4] https://www.lemanbleu.ch/fr/Emissions/189661-Geneve-a-Chaud.html
[5] https://constitutions.ru/wp-content/uploads/specnaz.pdf
[6] https://hromadske.radio/ru/news/2023/02/02/okhotnyky-za-leopardamy-okkupant-zavezly-na-donbass-ustroystva-kotor-e-iakob-mohut-popast-v-tanky-zapadnoho-obraztsa
[7] https://www.liberation.fr/international/guerre-en-ukraine-a-ce-rythme-les-russes-nont-plus-de-missiles-dans-trois-semaines-20220323_LTACIYGPW5G5XGOKTQL3LJRSQQ/
[8] https://www.blick.ch/ausland/ausruestung-immer-schlechter-mit-dieser-rost-munition-muessen-putins-soldaten-kaempfen-id18343393.html
[9] https://www.dhnet.be/actu/monde/2022/08/24/la-russie-fait-face-a-une-penurie-de-munitions-de-vehicules-et-de-personnel-leur-moral-est-au-plus-bas-V7KDYW7UAJCH3MNO4BNJUXBS6E/
[10] https://nepassubir.fr/2023/06/18/loperation-de-liberation-de-lukraine-nest-encore-ni-un-echec-ni-un-succes-puisquelle-est-en-cours/
[11] https://www.president.gov.ua/documents/1172021-37533
[12] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-million-army-russia-weapons-b2120445.html
[13] https://www.lepoint.fr/monde/ayant-epuise-tout-son-armement-l-ukraine-depend-totalement-des-allies-09-06-2022-2478984_24.php
[14] Emily McGarvey, «Ukraine aims to amass ‚million-strong army‘ to fight Russia, says defence minister», BBC News, 11 July 2022 (https://www.bbc.com/news/world-europe-62118953)
[15] https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/06/4/7405242/
[16] https://www.nzz.ch/international/krieg-gegen-die-ukraine/warum-russland-im-kampf-um-kiew-scheiterte-ld.1679477?reduced=true
[17] https://www.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-06-16-23/index.html
[18] https://responsiblestatecraft.org/2023/06/13/is-the-us-military-more-intent-on-ending-ukraine-war-than-us-diplomats/
[19] https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-counteroffensive-russian-losses-putin-b2334687.html
[20] https://twitter.com/OleksiyDanilov/status/1676118862998257664
[21] «Суровикин: российская группировка на Украине методично „перемалывает“ войска противника», TASS, 18 octobre 2022 (https://tass.ru/armiya-i-opk/16090805)
[22] https://www.thetimes.co.uk/article/ukraine-isn-t-ready-for-its-big-offensive-but-it-has-no-choice-b7qrq3vcr
[23] https://www.voanews.com/a/biden-us-will-support-ukraine-as-long-as-it-takes-/6953138.html
[24] https://euromaidanpress.com/2023/04/27/eu-ambassadors-again-failed-to-agree-on-joint-procurement-of-ammunition-for-ukraine-media/
[25] https://kyivindependent.com/spiegel-poland-and-germany-cannot-agree-on-repair-center-for-leopard-tanks-used-by-ukraine-in-war/
[26] https://www.euronews.com/my-europe/2023/05/05/if-we-dont-support-ukraine-ukraine-will-fall-in-a-matter-of-days-says-josep-borrell
[27] https://doi.org/10.1108/OXAN-ES274684
[28] https://defence24.com/armed-forces/slovakia-restarts-production-of-post-soviet-munitions-to-support-ukraine
[29] https://euromaidanpress.com/2023/06/02/japan-will-supply-tnt-explosives-to-the-us-to-increase-the-155mm-artillery-shells-production/
[30] https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/06/13/as-losses-pile-up-ukraine-needs-a-lot-more-tanks-and-fighting-vehicles/
[31] https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/06/14/the-ukrainian-marine-corps-amx-10rc-recon-vehicles-didnt-last-long-in-a-frontal-assault-on-russian-defenses/?sh=41f2c254103f
[32] https://youtu.be/vP6NdM5hEPk
[33] https://static.rusi.org/403-SR-Russian-Tactics-web-final.pdf
[34] https://www.thedrive.com/the-war-zone/russian-capture-of-ukrainian-leopard-tank-bradleys-seen-in-video
[35] Inder Singh Bisht, « UK Planning to Avoid Challenger Tank from Falling into Russian Hands », The Defense Post, 30 janvier 2023 (https://www.thedefensepost.com/2023/01/30/uk-challenger-tank-russian/)
[36] https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1676336904285966336
[37] https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/07/4/7409726/
[38] https://www.theguardian.com/world/2022/jun/10/were-almost-out-of-ammunition-and-relying-on-western-arms-says-ukraine
[39] https://www.businessinsider.com/zelenskyy-says-ukraine-received-faulty-air-defense-system-europe-ally-2023-3
[40] https://www.businessinsider.com/zelenskyy-says-ukraine-received-faulty-air-defense-system-europe-ally-2023-3
[41] https://fr.businessam.be/ukraine-armes-achat-livraison/
[42] https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-07-04-23/h_9ffed7e97423cb666d3e0079ec06e978?embed=true
[43] https://youtu.be/L3qCYIPaPqU
[44] https://www.newyorker.com/magazine/2023/05/29/two-weeks-at-the-front-in-ukraine
[45] https://www.rts.ch/info/monde/13940354-des-documents-classifies-decrivent-des-luttes-intestines-dans-les-cercles-de-pouvoir-russes.html
[46] https://armedservices.house.gov/sites/republicans.armedservices.house.gov/files/04.26.23 Cavoli Statement v2.pdf
[47] https://twitter.com/MyLordBebo/status/1672196798297899010
[48] https://www.liberation.fr/international/guerre-en-ukraine-a-ce-rythme-les-russes-nont-plus-de-missiles-dans-trois-semaines-20220323_LTACIYGPW5G5XGOKTQL3LJRSQQ/
[49] https://www.nzz.ch/international/ukraine-putin-uebt-vergeltung-aber-russland-hat-zu-wenig-raketen-ld.1706697?reduced=true
[50 https://www.csis.org/analysis/russia-isnt-going-run-out-missiles
[51] https://breakingdefense.com/2023/05/weapons-tracing-shows-russia-firing-new-cruise-missiles-at-ukraine-just-weeks-after-production/
[52] https://www.fraenkischertag.de/ueberregional/politik/bnd-chef-russland-setzt-in-der-ukraine-auf-zeit-und-masse-art-258525
[53] https://markets.businessinsider.com/news/commodities/russia-economy-spending-war-ukraine-defense-budget-gdp-europe-investing-2023-6
[54] https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/3433535/deputy-pentagon-press-secretary-sabrina-singh-holds-a-press-briefing/
[55] https://english.elpais.com/international/2023-03-01/ukraine-outgunned-10-to-1-in-massive-artillery-battle-with-russia.html
[56] https://matthew.krupczak.org/2021/04/10/medical-department-u-s-army-wound-ballistics-causative-agents-of-battle-casualties-in-wwii/
[57] https://www.kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=1254&page=1&y=2023&m=6
[58] https://www.spiegel.de/international/world/on-the-front-in-ukraine-going-into-battle-in-a-leopard-2-tank-a-9baffb53-1e5b-4a18-8ec5-173d067721af
[59] «Zelensky Signs Controversial Law Toughening Punishment for Desertion in Army », AFP/Kiyv Post, 25 janvier 2023 (https://www.kyivpost.com/post/11498)
[60] https://www.lemonde.fr/en/international/article/2023/04/07/in-ukraine-military-recruitment-is-struggling_6021970_4.html#
[61] https://www.nytimes.com/2022/11/27/world/europe/ukraine-war-bakhmut.html
[62] https://en.defence-ua.com/industries/russia_spends_20000_artillery_shells_per_day_production_cannot_keep_up_with_such_rates_ukraines_intelligence_chief-5312.html
[63] https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12455382@egNews
[64] https://www.nytimes.com/2022/11/25/us/ukraine-artillery-breakdown.html
[65] https://t.me/Prigozhin_hat/3251
[66] https://www.cnn.com/2023/05/05/europe/wagner-prigozhin-russia-ukraine-analysis-intl/index.html
[67] https://www.cnn.com/2023/05/24/europe/wagner-prigozhin-russia-manpower-ukraine-intl/index.html
[68] https://www.cnn.com/2023/05/05/europe/wagner-military-group-prigozhin-ammunition-tirade-intl-hnk-ml/index.html


Související příspěvky:

Píše Jana Kunšteková:
Mnoha čtenářům je jistě známé jméno Jacques Baud.
Na Wikipedii se dozvíme, že je prakticky dezolát: Jacques Baud, narozen 1. dubna 1955, je bývalý plukovník švýcarské armády, strategický analytik, specialista na zpravodajství a terorismus. Je terčem kritiky za šíření několika konspiračních teorií, popírání odpovědnosti syrského režimu za chemické útoky a za své postoje příznivé pro Vladimira Putina, zejména prostřednictvím sdílení dezinformací během invaze Ruska na Ukrajinu.


[VB]