Diskuzi PhDr. Miloše Balabána, gen. Petra Pelce, Jana Schneidera a Andora Šándora Debata o reálných bezpečnostních rizicích publikoval YouTube kanál Petr Bureš TV 29. února 2024.

Vztahy mezi politikou a zpravodajskými službami – zahraniční hrozby pro ČR – cíle Západu na Ukrajině – Evropa a USA – domácí hrozby

PhDr. Miloš Balabán je bezpečnostní analytik. V letech 2005 až 2019 vedl Středisko bezpečnostní politiky Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zabývá se problematikou české a evropské bezpečnostní politiky, procesy transformace globální moci a vlivu, rolí nezápadních aktérů v globální politice. Spoluautor publikací Kapitoly o bezpečnosti, Bezpečnostní systém ČR: problémy a výzvy, Nezápadní aktéři světové bezpečnosti, Strategické trendy globálního vývoje.

Generál v. v. Petr Pelz je bývalým šéfem Vojenského zpravodajství a bývalým českým velvyslancem v Afghánistánu. V minulosti byl rovněž poradcem našeho stálého zástupce při OSN.

Jan Schneider (*1955), signatář Charty 77, hudebník Plastic People Of The Universe, publicista, bezpečnostní analytik, bývalý zpravodajec BIS a bývalý ředitel Kanceláře Rady vlády ČR pro zpravodajskou činnost, zakladatel Společenství PRAK (Proti Represi A Kriminalizaci). V roce 2019 ho prezident vyznamenal medailí Za zásluhy.

Andor Šándor (*1957) je brigádní generál v záloze, bývalý šéf vojenské zpravodajské služby a uznávaný odborník na otázky bezpečnosti, hrozby terorizmu a krizový management. Jeho poslední kniha je Planeta Země – Kruté místo k žití (2018).


[PJ]