Dnes výběr na aktuální téma elektrovozidel.

OBSAH
Vladimír Vokál: Byly k smíchu. Teď čínské automobilky útočí a válcují nás, říká publicista
Pavol V. Podolay: Vyzerá to na veľkú čínsku show
Ladislav Kamenický: Automobilový priemysel EÚ je v smrteľnom objatí Číny!
Další odkazy


Článek, video a podcast Vladimíra Vokála Byly k smíchu. Teď čínské automobilky útočí a válcují nás, říká publicista vyšel na webu iDnes dne 14. 9. 2023
Podcast na iDnes

Byly k smíchu. Teď čínské automobilky útočí a válcují nás, říká publicista

Ještě před necelými deseti lety představovali čínští výrobci automobilů exotiku. „Byli k smíchu,“ vzpomínal v Rozstřelu vedoucí rubriky Auto.iDNES.cz František Dvořák. Teď už je podle něj situace jiná. V souboji s evropskými firmami Čína vítězí, a v elektromobilitě má dokonce tak výrazný náskok, že jej starý kontinent už jen obtížně bude schopen dohnat.

„Před nějakými osmi lety byli Číňané v automobilovém průmyslu k smíchu. Na autosalonech byli jakousi exotikou, na kterou se všichni chodili zvědavě dívat. Otevřeli jsme dveře, přičichli, ucítili čínskou tržnici, gumu a plast a odešli jsme s úsměvem na tváři,“ vzpomíná František Dvořák.

„Mezitím se ale v Číně podle všeho velmi intenzivně pracovalo.“ Ukázalo se to už na loňském autosalonu v Paříži. „A letos, jak to vypadá, útok Číny na Evropu začíná opravdu ve velkém a je navíc velmi systematický,“ dodává publicista, který viděl čínskou ofenzivu na autosalonu v Mnichově, který se konal v minulém týdnu.

Číňané nás předběhli o generaci

Čínských značek bylo podle něj v Mnichově více než těch tradičních evropských. „Jednoznačně to byla demonstrace síly. O čínská auta byl obrovský zájem, každý si je chtěl prohlédnout. Je to logické: je to nová věc, o které se teď hodně mluví. Ale musím říct, že čínská auta rozhodně nevypadají zle. A nemyslí si to ani tradiční evropští výrobci.“

Ostře sledované byly zejména elektromobily. „A tady je třeba říct, že Číňané v elektromobilitě předběhli ostatní o jednu generaci. Potvrdil to dokonce i šéf Renaultu Luca de Meo, který je asi z kapitánů evropského autoprůmyslu nejhubatější. Asociace evropských výrobců automobilů už otevřeně prohlašuje, že se konečně musí něco stát, protože nám Čína v elektromobilitě ujela.“

Výhodou Číny je velikost vlastního trhu. „Když doma prodáte 20 milionů aut ročně, vyděláte peníze na to, abyste měli na další vývoj. Zároveň se čínská vláda se státními i soukromými automobilkami podle všeho dohodla a stanovila dopředu plán, jak bude postupovat. A ten plní.“

A pak tu jsou obří čínské státní dotace do automobilového průmyslu. „V přepočtu má jít o částku 2,5 bilionu korun ročně,“ říká František Dvořák. A právě tato skutečnost vadí evropským automobilkám, které podobnými dotacemi nedisponují

V této válce už je rozhodnuto

Na problém upozornila tento týden také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle které Čína přes státní dotace uměle udržuje ceny svých elektromobilů na nízké úrovni, což křiví trh.

„Čína má obrovskou výhodu v tom, že se elektromobilitou zabývá dlouhodobě,“ upozorňuje František Dvořák. „Jako jedna z mála zemí si vyrábí vlastní baterie. Možná to může vyznívat tak, že to je válka zbytku světa proti Číně. Jenomže na druhou stranu ten zbytek světa si Číňany nemůže příliš rozházet, protože by bez nich neměl baterie pro elektromobily, pro které jsme se v Evropě do budoucna rozhodli.“

„Mám takový pocit, že v této válce už je prostě rozhodnuto. Přiznávají to i evropští výrobci. Jak jsem řekl, Čína jim v mnoha ohledech ujela a bude strašně těžké ji dohnat. Navíc si Čínu nemohou rozházet. Když šéfka Evropské komise řekla, že zasáhne proti čínským automobilkám nebo že bude vyšetřovat to, jak je to skutečně s čínskou podporou automobilek, tak si myslím, že to je spíše politické prohlášení, proklamace,“ míní Dvořák.

Spory Němců s Francouzi

Podle publicisty je tu navíc ještě jeden problém: rozdílné názory mezi dvěma evropskými automobilovými giganty – Francií a Německem. „Prezident Macron je podle všeho pod tlakem francouzských automobilek. Ty razí cestu, že by se měl vytvořit před čínskými značkami jakýsi obranný val.“

„Oproti tomu Němci cítí, že mají obrovskou vazbu na Čínu. Exportují tam, mají tam své investice. Mají strach, že se Čína bude mstít za to, když přijde ze strany Evropy nějaká odveta,“ říká František Dvořák s tím, že teprve čas ukáže, jak se k čínskému pronikání na evropský trh s auty EU postaví.

Publicista následně hovořil o tom, že čínská auta už úspěšně pronikají i na český trh. Příkladem může být původně britská značka MG, kterou koupili Číňané a jen za srpen je tato značka už jedenáctá nejprodávanější v ČR. „A nejsou to vůbec špatná auta.“

„A tato společnost vyrábí spalovací auta, hybridy a od letošního roku mají i žhavou novinku – elektromobil MG4. A ten je za cenu 779 tisíc korun asi nejlevnějším plnohodnotným elektromobilem na trhu. Takže nákup MG ze strany Číny byl vlastně geniální tah,“ podotýká vedoucí rubriky Auto iDNES.cz.

František Dvořák pak hovořil i o dalších úspěšných příkladech pronikání čínských automobilek na evropský trh. Zmínil i to, že v posledních letech se zásadně změnil jejich přístup. „Před deseti nebo patnácti lety to byly takové zoufalé pokusy.“

Číně pomohl i covid

„Ale dnes mají dealeři o čínské produkty docela zájem. Začalo to v době covidu, kdy nebyl dostatek aut na prodej. Dealeři tehdy čínské značky zkusili a zjistili, že už rozhodně nezapáchaly čínskou tržnicí a hlavně: bylo jich dost,“ konstatuje Dvořák.

A od té doby se počet prodaných čínských aut v Evropě stále zvyšuje. Podle publicisty bude tento trend pokračovat i v budoucnu, a to až do doby, než Evropa nevymyslí nějaký svůj vlastní plán podpory automobilového průmyslu, se kterým přišla před téměř dvěma dekádami Čína.

„Skutečně nezbude nic jiného, než dát hlavy dohromady. Nepostupovat, jak se říká, reaktivně, ale proaktivně. Přistoupit k tomu racionálně a vymyslet nějaký vlastní plán. Jinak to automobilový průmysl odnese nebo tu evropské automobilky zůstanou, ale budou vlastněné někým jiným, třeba i Číňany,“ uzavírá František Dvořák.

Má Evropa zavést na dovoz čínských aut clo? Jak jsou čínská auta kvalitní a posouvají se i designově? A lze třeba čínské auto nakoupit v ČR prostřednictvím nějakého asijského e-shopu? I na to odpovídal vedoucí rubriky Auto na iDNES.cz František Dvořák v Rozstřelu.

Zpět na obsah


Článek Pavola V. Podolaye Vyzerá to na veľkú čínsku show vyšel v deníku Nové Slovo 12. září 2023

Vyzerá to na veľkú čínsku show

V Mníchove práve prebieha za letného počasia automobilový veľtrh IAA Mobility. Koncept veľtrhu sa po presťahovaní z Frankfurtu nad Mohanom totálne zmenil. Veľká časť veľtrhu sa preniesla z veľtržných hál priamo do centra Mníchova, ako to vidieť na fotkách. Tam sa predvádzajú okrem áut aj bicykle a všelijaké podivné „vehikle“.

Drvivá väčšina predstavených vozidiel sú elektromobily a čuduj sa svete, až 80 percent z nich sú práve z Číny, ktorá tu je zastúpená v počte 65 vystavovateľov. Prakticky všetky francúzske, talianske a americké automobilky výstavu v Mníchove „odignorovali“, ale čínske značky si tu robia veľké promo. Značky ako BYD, Geely, Denza, Nio, MG, Dongfeng či Lynk & Co sa nám pomaly dostávajú do mysle. Všetky sú totiž na autosalóne v Mníchove, kde ale chýba Škoda alebo Seat, ale aj 12 značiek koncernu Stellantis, teda prakticky všetky francúzske, talianske a americké automobilky. Naopak, pre Čínu je to obrovská príležitosť, najmä po zákaze spaľovacích motorov Európskou úniou od roku 2035. Toto rozhodnutie je pre Čínu tým najlepším darčekom, aký si mohla priať. Veľtrh je teda akousi veľkou „čínskou show” do budúcnosti.

Čína má na mníchovskom autosalóne najväčšie stánky a najviac predstavených vozidiel. Je tu aj najväčšia čínska súkromná automobilka BYD. Ponúka v Nemecku e-autá za ceny, pri ktorých nemecké a európske automobilky sotva udržia s Čínou krok.

Priemerná cena európskeho elektromobilu je 56-tisíc € a čínskeho 34-tisíc €. V Číne začína cena elektrického vozidla už od 10-tisíc €. Európania sú úplne mimo, pretože nedokážu konkurovať cenou. Už teraz je v Číne cena elektromobilu o 30 percent nižšia ako klasického so spaľovacím motorom. U nás je to presne naopak a cena elektromobilu je o zhruba 27 percent vyššia.

Desaťročia boli nemeckí výrobcovia automobilov so spaľovacím motormi lídrami v tomto segmente. Mali a ešte majú najlepšie motory. Značky ako Audi, BMW, Mercedes či Porsche sa spájali s výbornou kvalitou a veľkým záujmom spotrebiteľov. V súčasnosti prechádza automobilový sektor obrovskou (aj ideologickou) zmenou pohonu na elektromobilitu a tu už Nemecku ušiel vlak. Aj iné západné automobilky zaostávajú za tými z Číny. Napríklad len v prípade batériových technológií je Čína celú dekádu pred Európu.

Z východných krajín na veľtrhu chýba „automobilová veľmoc Slovensko”, ale aj Česká republika. Prekvapivo je tu zastúpené napríklad Maďarsko a čuduj sa svete, aj Ukrajina tu má stánok. Nie je tam náhodou vojna?

Čo sa týka elektrických automobilov, som do budúcnosti dosť skeptický. Odhliadnuc od ich neekologickej výroby, zneužívania detskej práce v Afrike pri ťažbe surovín, ale aj výrobou elektriny na ich pohon (hnedé uhlie, plyn), nie sú tieto autá bez emisií, ako sa nám to všade propaguje, tie len vznikajú niekde inde! No po pozretí videa jedného švajčiarskeho lekára (Prof. Dr. Enrico Edinger) som bol doslova zdesený. Hovoril o žiarení v autách v spojitosti s nárastom výskytu rakoviny. V bežnom Audi je vraj žiarenie 6 300 Nanotesla (nT), ale keď si zoberieme elektromobil Tesla, je to už 30 000 Nanotesla![1] Niet sa čomu diviť, veď celá podlaha tohto auta je jedna obrovská batéria a cestujúci sedia permanentne v elektromagnetickom poli. Toto žiarenie má vraj nežiaduci vplyv na bielkovinové väzby v organizme, na iné biochemické pochody, ale aj na našu DNA. Ak je to pravda, tak elektromobilitou okrem redukcie CO2 bude aj redukovanie obyvateľstva planéty. Potom sme tu popri kritickej mRNA vakcinácii proti C19, skutočne na „dobrej ceste”. Veď napríklad len používaním smartfónov a prechodom na technológiu G5 sa nárast tumorov zvýšil o 33 %. Pekné to vyhliadky, do tejto pretechnizovanej doby.

[1]
Na tomto místě bych si dovolil být poněkud skeptický vůči účinkům elektromagnetického pole v elektromobilu na lidský organismus. Je pravda, že proudy tekoucí sběrnicí článků baterie jsou velké – z toho důvodu je třeba články uspořádat tak, aby plocha smyčky byla co nejmenší a také mezi bateriový prostor a kabinu osadit co nejúčinnější stínění.
Hodnoty magnetické indukce vyjádřené v nanoTesla (nT) jsou velké, dokud si je nepřepočítáme na uT (mikroTesla): 6 300 nT = 6,3 uT (mikroTesla); 30 000 nT = 30 uT a neuvážíme, že hodnota indukce magnetického pole Země se pohybuje v rozmezí 10 až 70 uT nebo třeba přímo u elektrické žehličky naměříme 8 až 30 uT (ale ve vzdálenosti 30 cm jen 0,12 až 0,3 uT).

Vojtěch Běhunčík

Zpět na obsah


Článek Ladislava Kamenického Automobilový priemysel EÚ je v smrteľnom objatí Číny! vyšel v deníku Nové Slovo 10. září 2023

Automobilový priemysel EÚ je v smrteľnom objatí Číny!

Vraciam sa k tomu, o čom som už nedávno písal. Nosným priemyselným odvetvím, ktoré významne drží slovenskú ekonomiku, je výroba automobilov. Žiaľ, musím konštatovať, že nielen výroba áut na Slovensku, ale aj v celej EÚ je v smrteľnom ohrození zo strany Číny. Ak celá EÚ nezmení svoj postoj a stratégiu, tak tento súboj s obrovským nástupom Číny prehrá.

Ak sa pýtate, prečo, tak tu je odpoveď:

1. EÚ sa postupne úplne zbavuje spaľovacích motorov, v ktorých výrobe dosiahla technologickú svetovú špičku. Čína vo výrobe spaľovacích motorov pokračuje a postupne obsadí aj tento segment. Číňania sa tešia a ťukajú si na čelo, prečo si EÚ strieľa do oboch kolien!

2. EÚ chce prejsť na elektromobilitu, kde má Čína desaťročný technologický náskok, pričom dokáže vyrobiť elektromobil o 40 % lacnejšie ako EÚ. Ako sa ukázalo, Nemecko dnes bez štátnych dotácií nedokáže predávať svoje elektromobily, a to najmä kvôli ich vysokej cene.

3. Dominancia Číny v elektromobilite sa ukázala na mníchovskom autosalóne IAA Mobility, kde drvivá väčšina vystavovaných elektromobilov bola práve z Číny, pričom ich kvalita bola prekvapivo vysoká! Nemci zostali priam v šoku.

4. V Číne sú už dnes elektromobily výrazne lacnejšie, ako autá so spaľovacími motormi a v EÚ je to presne naopak!

5. Čína dominantne ovláda celosvetový trh so surovinami a kovmi, ktoré sú potrebné na výrobu autobatéríí. Ak niekto neobjaví nový revolučný typ batérií, ktorý bude z pohľadu výroby dostupnejší a cenovo efektívnejší, tak sa to tak skoro nezmení.

Ukazuje sa, že EÚ sa vďaka svojim zlým rozhodnutiam postupne dostáva vo výrobe automobilov na druhú koľaj a postupne sa stáva nekonkurencieschopnou oproti Číne.

Je to najmä vďaka:
– nepremyslenej politike Green deal,
– unáhlenému odstaveniu spaľovacích motorov,
– odstavovaniu jadrovej energetiky v Nemecku,
– drahým energiám ako dôsledku nepremyslených sankcií, ktoré oveľa viac uškodili EÚ ako Rusku, proti ktorému boli namierené

Takže páni v EÚ, budíček! Ak sa skoro nezobudíte, tak už ani nemusíte vstávať z postele. Vlak sa nám už nenávratne stratí v diaľke a nikdy ho nedobehneme!

(Status na FB 8. septembra 2023)
Zpět na obsah

Další odkazy

Východní Evropa čeká na levné elektromobily z Číny

Video-animované grafy:

Automobilový průmysl ve světě – statistiky a fakta
Od roku 2020 se celosvětový automobilový průmysl potýká se sníženou poptávkou a zastavením výroby v důsledku pandemie COVID-19 a nedostatku polovodičů pro automobilový průmysl.
Nedostatek čipů vedl v roce 2021 k vyřazení přibližně 11,3 milionu vozidel z celosvětové výroby a podle odhadů přispějí tyto poruchy v dodavatelském řetězci automobilového průmyslu k vyřazení dalších sedmi milionů kusů z výroby v roce 2022.
Celosvětový prodej automobilů se začal zotavovat z poklesu, který zaznamenal během pandemie, a v roce 2021 dosáhl 66,7 milionu prodaných kusů. Tento objem prodeje by měl podle prognóz v roce 2022 nadále růst, i když se očekává, že v roce 2023 bude objem prodeje stále nižší než v roce 2019.

Elektromobily ve světě – statistiky a fakta
Poprvé za posledních deset let vzrostly v roce 2022 náklady na lithium-iontové akumulátory v důsledku prudkého nárůstu cen surovin a bateriových komponent.
Nárůst výrobních nákladů však celosvětový trh s elektromobily (EV) nezpomalil. Prodej elektromobilů se v posledním desetiletí enormně zvýšil.


[VB]