Informace o konferenci je převzata z rakouského portálu Selbstbestimmtes Österreich a obsahuje další odkazy.

Začátek: Pátek 27. října 2023 – 10:00
Konec: Sobota 28. října 2023 – 14:00
Místo: Hotel Universo, Via Principe Amedeo, 5/b, Řím

Preambule mezinárodní výzvy k evropské mírové konferenci

USA a Evropa od vojenské eskalace Ruska na Ukrajině spoléhají na zvýšení zbrojení. Výdaje na válečné vybavení tohoto již tak nejsilněji vyzbrojeného bloku od roku 2000 neustále rostou. Investice do dalších a dalších zbraní pro pokračování války na Ukrajině dokazují, že zájmem USA, NATO a EU není mír. Mír pro ně znamená vítězství prozápadní vlády Ukrajiny na úkor ukrajinského lidu, pro který je konec války ještě vzdálený.

Každý, kdo chce mír, musí prosazovat příměří a vytvářet podmínky pro jednání. To znamená v první řadě zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu. Závody ve zbrojení a vojenská přítomnost NATO musí skončit. Je také nutné ukončit hospodářskou válku. Sankce proti Rusku, které tam, stejně jako ve zbytku Evropy, vedou k ožebračování velkých skupin obyvatelstva a k vážným globálním otřesům, musí být ukončeny. Protiruské propagandistické kampaně, které podněcují válku v médiích, musí být zastaveny. Jen tak bude perspektiva ukončení obchodu se zbraněmi a neutrální a demokratické Ukrajiny.

Mezinárodní výzva ke svolání evropské mírové konference ve dnech 27. a 28. října 2023, kterou vypracovaly evropské mírové síly v Římě, je proto průlomová. Je podporována silami z Ukrajiny, Ruska a dalších evropských zemí, a proto má zvláštní váhu.

Jako svrchované Rakousko představujeme různorodou skupinu. Podrobnosti mezinárodní diskuze mohou být kontroverzní a projednávají se i v našich řadách. Chceme ale ctít výsledek a podporovat ho jako nezbytné, společné hnutí za mír.

Protože jsme jednoznačně pro ukončení války, ukončení sankcí a proti závodům ve zbrojení. Zejména Rakousko má jako neutrální stát povinnost zdržet se těchto závodů ve zbrojení vedle EU a vojenské podpory vládě na Ukrajině.

Podporujeme proto iniciativu pro mezinárodní koordinaci sil za spravedlivý mír a budeme šířit aktivity z ní vyplývající. V tomto smyslu níže najdete původní výzvu, která byla sepsána v Římě.

Vlastní výzva včetně formuláře k podpisu a finanční podpořeČesky
Seznam podporujících organizací
Sponzoři

 


Další informace Selbstbestimmtes Österreich:

Na výzvu italské „Fronte del Dissenso“ (Fronta disentu) spolu s evropskými a mezinárodními hnutími odpovědělo kolem stovky politických organizací a tisíců ze všech kontinentů: od Německa po Rusko, od Řecka po Ukrajinu, od Afghánistánu po Spojené státy americké, od Indie po Jižní Koreu, od Číny po Palestinu, od Venezuely po Austrálii.

Konference se zúčastní oficiální delegace z těchto zemí, mezi dalšími: italský generál Fabio Mini, bývalí italští velvyslanci Alberto Bradanini a Elena Basile, historik Franco Cardini, novinářka Tiziana Alterio, otec Julian Assange, John Shipton, právník a mluvčí Fronte del Dissenso Gaia Fusai, bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský, bývalý náměstek řeckého ministra obrany Konstantinos Isychos, mluvčí Craftsmen for Peace z Německa Karl Krökel, Wilhelm Langthaler z rakouské Antiimperialistické koordinace, tajemník Jihokorejské lidově demokratické strany Stephen Cho, zástupce libanonského Hizballáhu Ali Fayyad, tajemník Národní konfederace práce Filipín Ernesto Arellano, prezident Socialistické mládeže Maroka Younes Siraj, exponenti mírového hnutí z USA Sara Flounders a Joe Lombardo, prezident belgického Zannekinbond Nick Krekelbergh, z Ukrajiny Larissa Schesler ze Svazu politických vězňů a uprchlíků, bývalý poslanec z Oděské oblasti Alexej Albu, koordinátor Socialistické platformy Gruzie Temur Pipia, bývalý náměstek ministra Luganské lidové republiky Andrej Kočetov, tajemník Sjednocené komunistické strany Ruska Daria Mitina, poslanec Jednotného Ruska, zástupci Komunistické strany Ruské federace (KPRF), marxistický intelektuál a představitel palestinského odboje Said Gafurov.